تحلیلی بر سیاست های کنترل قیمت محصولات کشاورزی

روند رو به رشد قیمت ها و افزایش بی رویه نرخ تورم در برخی از کالاها و محصولات کشاورزی در چند ماه اخیر مشکلات عدیده ای را برای مصرف کنندگان، بالاخص دهک های پایین جامعه بوجود آورده است. افزایش قیمت کالاهای ضروری و کالاهایی که تقاضای داخلی آن بسیار بالاست بار مالی زیادی را بر دوش مصرف کنندگان وارد می نماید. عدم کنترل قیمت ها و یا کنترل غلط آن به شیوه دستوری موجبات افزایش تصاعدی قیمت ها را به همراه داشته است. کالاهایی نظیر گوشت قرمز ، گوشت مرغ ، تخم مرغ و ... از جمله کالاهایی بودند که در چند ماه اخیر دچار نوسانات شدید قیمتی شده اند. وجود برخی مشکلات و کمبودها از جمله کمبود زیر ساختهای مناسب، نبود برنامه ریزی صحیح، واردات و صادرات  بی رویه و غیر اصولی ، بزرگ بودن دولت در بخش کشاورزی، عدم تعادل عرضه و تقاضا، عدم تنظیم بازار و ... اصولاً باعث افزایش سطح عمومی قیمت ها می شود. متاسفانه  طبق روال گذشته دولت  به جای تمرکز بر تنظیم بازار و به تعادل رساندن عرضه و تقاضا محصولات کشاورزی به گونه دیگری وارد عمل شده و با اعمال سیاست های غلطی نظیر کاهش قیمت به روش دستوری ، توزیع سهمیه ای محصول ، واردات محصول و یا جلوگیری از صادرات محصول سعی در کاهش و تنظیم قیمت آن دارد. شاید این سیاست ها در کوتاه مدت جوابگو باشد اما باید دانست که نمی تواند ابزار قابل اعتمادی در بلند مدت برای کنترل قیمت ها باشد. یکی از ایزارهای یاد شده که در چند ماهه اخیر برای محصولات مختلف مورد استفاده قرار گرفته است ، سیاست جلوگیری از صادرات محصول بلافاصله بعد از گرانی آن است. سیاستی اشتباه و بسیار مضر که شاید اثرات مخربی بر چرخه اقتصادی محصول وارد نموده و صدمات جبران ناپذیری را بر صادرکنندگان و حتی تولیدکنندگان وارد نماید. آیا مسئولین وزارت کشاورزی در این باب به این امور عنایت دارند که : 1- درجه و نوع محصولی که صادر می شود با درجه و نوع محصولی که در بازار داخلی توزیع می شود یکسان نیست؟  2- از لحاظ اقتصادی برای جلوگیری از افزایش قیمت محصولات باید محصولاتی صادر شوند که کشش تقاضای داخلی آنها بالا باشد تا صادرات آنها اثر تورمی کمتری داشته باشد پس جلوگیری از صادرات محصولاتی در کاهش قیمت آنها مثمر ثمر است که کشش تقاضای داخلی آنها پایین و یا به عبارتی کمتر از یک باشد. 3-جلوگیری آنی از صادرات محصول که نهایتاً منجر به تخریب صادرکننده بعنوان یکی از اهرمهای ارزآور کشور می شود به صلاح و مصلحت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان داخلی نیست.

علی ولی الله

علی مظهر نور است و ولایت

علی مظهر عدل است و امامت

علی، علی است همانگونه که فاطمه، فاطمه است.

عید امامت و ولایتش مبارک.


در عجبم از کسانی که مخالف تعیین جانشین از سوی پیامبر (ص) هستند. باید به آنها گفت حتی خادم یک مسجد هم هنگام مرخصی برای خود جانشینی می گذارد ، چگونه ممکن است پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) که کاملترین دین را از جانب خداوند متعال بر مردم عرضه نموده برای خود جانشینی انتخاب نکند و وظیفه ترویج و پاسداری از دین را به کسی واگذار ننماید.

ولادت امام علی نقی (علیه السلام)

ولادت خجسته هادی آل محمد، امام علی نقی (علیه السلام) مبارک باد.

و اما هفته جهادکشاورزی...........

هفته جهاد کشاورزی هم آغاز شد. اما کسی تا حالا از خودش پرسیده چرا و برای چی این هفته نامگذاری شده؟ حتماً برای معرفی کشاورزان نمونه، برگزاری همایش ها، دیدار مسئولین با کشاورزان، برپایی نمایشگاه، تجلیل از پرسنل وزارت، افتتاح پروژه ها و یا دهها چیز دیگه از این نوع. پس کی می خواهیم برنامه ها و امور اجرایی یک سال گذشته رو بررسی کنیم. بازم خدا بیامرزه پدر کسی رو که بالاخره یه یادی از کشاورزی این مملکت در تقویم ها کرد. اصلاً ولش کن!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  همانطور که می دونید و حتماً یه بار هم شده تو تقویم چشمان مبارکتان به اون برخورد کرده،  از ۱۱ تا ۱۸ دیماه هفته جهاد کشاورزی نامگذاری شده است. هر روز این هفته نیز نامی داره یا بهتر بگیم یه شعار داره، روز اول کشاورزی خودباوری سرآمدی ،‌ روز دوم  کشاورزی تشکلها مشارکت مردمی ، روز سوم کشاورزی فرهنگ جهادی تجدید میثاق با آرمانهای رهبری ، روز چهارم  کشاورزی امنیت غذایی اقتدار ملی ، روز پنجم کشاورزی خلاقیت فن آوری های نوین‌ ، روز ششم کشاورزی خودکفایی صادرات و روز هفتم کشاورزی عدالت گستری خدمت رسانی. امسال دوستان وبلاگ نویس در عرصه کشاورزی و منابع طبیعی با امضاء بیانیه نخستین همایش وبلاگ نویسان کشاورزی و منابع طبیعی به مسئولین وزارت کشاورزی پیشنهاد دادند یک روز از ایام هفته جهادکشاورزی به نام روز فنآوری اطلاعات و ارتباطات در بخش کشاورزی نامگذاری گردد. امید است که  مسئولین محترم با عنایت به کارآیی و ضرورت فنآوری اطلاعات و ارتباطات در کشاورزی یک روز از ایام این هفته را به این اسم نامگذاری نمایند.

شهادت امام محمد باقر (علیه السلام)

شهادت جانگداز پنجمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت امام محمد باقر (علیه السلام) تسلیت باد.

گذری کوتاه بر نامه 54 تن از اساتید کشاورزی

نامه انتقادی 54 تن از اساتید کشاورزی به رئیس جمهور نشان از دغدغه های ذهنی و نگرانی های موجود از وضعیت کشاورزی کشور به ویژه در حیطه مدیریتی و اجرایی است. نامه مذکور بعنوان یک پیشنهاد دلسوزانه به دولت ، مشکلات موجود را به نقد و بررسی کشیده و با نگاهی مثبت به توسعه و پیشرفت بخش کشاورزی نگریسته است. از موارد مهم  این نامه می توان به :

-          عدم توجه به رهنمود برنامه توسعه و سند چشم انداز

-          تهدید جدی امنیت غذایی کشور

-          فشار بر منابع آبی

-          اجرای طرح های تک بعدی

-          صرف بودجه های کلان در امور غیر مولد و جاری

-          مفلوک تر شدن تحقیقات کشاورزی

-          و ....

اشاره کرد.  اما جای بسی تامل است که چرا فقط 54 استاد از میان بیش از 1000 استاد کشاورزی این نامه را امضاء کرده اند! و یا چرا نویسندگان این نامه از بعد تبلیغاتی ضعیف عمل نموده که خود منجر به عدم پاسخ و بازتاب خاصی نسبت به نامه مذکور شده است. و یا اینکه نامه مذکور می توانست دغدغه ذهنی تمامی نخبگان، متخصصین، محققین و اساتید کشاورزی باشد. در پایان باید این نکته را متذکر شد که جامعه فاقد نقد مخصوصاً نقد سالم و دلسوزانه محکوم به شکست و فناست.

ولادت حضرت عیسی (علیه السلام)

*وَالسَّلَامُ عَلَیَّ یَوْمَ وُلِدتُّ وَیَوْمَ أَمُوتُ وَیَوْمَ أُبْعَثُ حَیّاً*

میلاد با سعادت حضرت عیسی مسیح (علیه السلام) بر هموطنان مسیحی مبارک باد.